Storbritannien utan svar från Ryssland

1:45 min

Ryssland svarade inte på Storbritanniens ultimatum efter nervgasattacken mot den ryske tidigare dubbelagenten Sergej Skripal.

Britterna krävde svar innan klockan ett i natt svensk tid på hur nervgasen, som tillverkats i sovjet, hamnat i Storbritannien.

Men ett svar kommer inte förrän Ryssland fått prover på den kemiska substansen, uppger ryska ambassaden i London för Reuters.

Det är med starkt stöd i ryggen som den brittiska regeringen satte press på Ryssland när klockan tickar mot midnatt i London.

I går sa USA:s president Donald Trump att han ser det som ett faktum att Ryssland med stor sannolikhet ligger bakom mordförsöket i Salisbury på Sergei Skripal och hans dotter. Han litar på att den brittiska regeringen har rätt. Även Nato och EU ger sitt fulla stöd till Storbritannien.

Den ryske utrikesministern Sergai Lavrov höll i går en presskonferens där han sa att Ryssland är oskyldigt. Han sa att Ryssland endast är beredda att samarbeta om Storbritannien delar med sig av ett prov av det nervgift som användes i mordförsöket. Enligt BBC har han också sagt att Ryssland bör få tio dagar på sig att svara på anklagelserna enligt de internationella reglerna inom ramen för konventionen om förbud av kemiska vapen.

Men den brittiska regeringen ville inte vänta. Redan i dag väntas åtgärder från Storbritannien om ryssarna inte svarar på ett tillfredställande sätt före midnatt, säger utrikesminister Boris Johnson.

Premiärminister Theresa May sa i går att Ryssland antingen är direkt inblandat i dådet eller så har landet tappat kontrollen över ett livsfarligt nervgift. Hon sade också att hon ska återkomma med ett paket av omfattande åtgärder mot Ryssland om inte den ryska regeringen kan svara på vad som hänt.