Med hjälp av sin hund kan Teo gå i skolan

3:15 min

12-årige Teo har autism. Förut mådde han så dåligt att han inte klarade av att gå i skolan. Men sen han fick sin assistanshund Juni går han i skolan igen.

Det har blivit stor skillnad nu mot hur Teo mådde förut, säger hans mamma Carina Sundbom:
– Det var ju inte en glad pojke. Det var en pojke full med ångest. Nu har vi ju en pojke som är glad och skrattar och berättar historier.

Tryggare och gladare

Teo leker med sin assistanshund Juni. Sen Juni kom till Teo har han börjat känna sig tryggare och gladare igen. Vi frågar Teo om hans diagnoser:

– ADD och autism, säger Teo.
– Ja, och Maladaptiv stress att man blir väldigt lätt utmattad, berättar mamma Carina.
Teo, kommer du ihåg hur det var i skolan innan du fick din hund?
– Nej.
Men kan du Carina berätta, hur var det för Teo i skolan förut?
– Ja, det blev ju...han badade liksom i stress kan man säga. Det var ju en jobbig tid. Det blev för mycket. En vanlig dag tar mer energi än vad han sen hann med att ladda upp. Det var ju en utmattad pojke, berättar Carina.

Hörde talas om att hundar kan lugna

Teos skola var inte anpassad för barn med NPF-diagnoser. Han blev stressad av till exempel ljud, intryck och skolans krav. Till sist klarade han inte av att vara i skolan alls.

Teos mamma Carina hörde talas om att särskilt tränade hundar kan känna när någon är stressad och lugna ner den personen. Fast en sån specialtränad hund är väldigt dyr:
– En assistanshund kostade för oss 150 000 kronor, så man baxnar ju litegrann över den summan och tänkte att tänk om man liksom köper den där hunden då och så hjälper det inte. Men samtidigt så, man försöker ju allt och nu hjälpte det ju.
Men, vad är det konkret som Juni gör för att han ska må bättre?
– Hon tar bort ångest. Alltså bara hennes existens nästan gör att han kan ladda lite batteri. Det finns ett ämne som heter oxytocin som bildas när man klappar och har kontakt med en hund och det är ett ämne som lugnar.
Så när de har kontakt med varann så blir han lugn?
– Ja, precis.

Dyrt men viktigt hjälpmedel

Eftersom assistanshundar fortfarande är ett ganska nytt hjälpmedel måste man betala för hunden själv och det är alltså väldigt dyrt. Men Teos familj var beredd att göra allt för att han skulle må bättre:
– Ja, men det är ju värt det. Sen blir hon ju en familjemedlem och vi älskar ju henne, säger Carina.

Nu går Teo i skolan igen och Juni är hos honom på lektionerna, berättar han:
– Bredvid mig.
För hon är alltid hos dig, är det så?
– Ja.
Så ni hänger ihop jämt som bästa vänner?
– Ja, säger Teo.
– Alltså det är ju sån skillnad. Nu när han vaknar på mornarna hör man hur det kvittrar där inifrån, berättar Carina.
– Hon biter mig i tårna, skrattar Teo.