Må-bra-dans på frammarsch i Halland

2:12 min

Region Halland satsar på dans utan krav för att hjälpa unga tjejer att må bättre.

Halmstads kommun är först ut med pilotprojektet "Dansa utan krav". Danssatsningen riktar sig till tjejer mellan 13 och 18 år, som vänt sig till Elevhälsan för att de känt sig stressade, oroliga, haft magont, huvudvärk eller varit allmänt nedstämda.

Två gånger i veckan dansar flickorna, med fokus på att känna glädje i rörelsen och dansa utan krav. De prövar olika dansstilar som hiphop, jazz och modern dans, gör samarbetsövningar och improviserar.

Dans för Hälsa baseras på resultatet från en lång forskningsstudie vid Örebro Universitet, ledd av fysioterapeuten Anna Duberg, som är doktor i Hälsovetenskap. Studien omfattar 301 flickor och visar goda resultat.

Från logik, struktur och värdering går vi direkt till upplevelse av kroppen.

– När vi är i dans blir vi väldigt medvetna om rörelsen och vi går ifrån våra negativa tankesnurror, som vi lätt hamnar i. Den energin som vilar i att vara i nuet, att bara göra utan att värdera, den är väldigt häftig och läkande i sig, förklarar Anna Duberg.

På onsdag eftermiddag i Halmstad föreläser Anna Duberg om Dansprojektet. Dessutom hålls en workshop för inspirera företrädare från länets kommuner att starta kravlösa dansklasser.