May utvisar 23 ryska diplomater

1:46 min

Theresa May avbryter nu all kontakt med Ryssland på hög nivå, sa hon i ett anförande inför det brittiska parlamentet. Det är den största utvisningen sedan kalla kriget.

Theresa May fastställde i sitt tal att det är Ryssland som ligger bakom nervgiftattacken. All kontakt med landet på hög nivå är nu bruten, men May framhöll ändå att det inte ligger i Storbritanniens intresse att bryta all dialog med Ryssland.

De 23 diplomaterna får en vecka på sig att lämna landet.

– Under Wienkonventionen kommer vi nu att utvisa 23 ryska diplomater som har identifierats som hemlig underrättelsetjänst. Det här reflekterar det faktum att det inte är första gången som den ryska staten agerat mot vårt land, säger hon.

Theresa May hade gett Ryssland fram till tisdag midnatt på sig att förklara hur ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen har kunnat användas på brittisk mark.

Ryssland har nekat till all inblandning i attacken och har vägrat att uttala sig ytterligare förrän provsvar på den kemiska substansen har färdigställts.

Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov har sagt att Storbritanniens anklagelser är oberättigade.

– Moskva accepterar varken ogrundade anklagelser utan bevis eller ett språkbruk fullt med ultimatum. Vi hoppas att det sunda förnuftet kommer att segra, säger han.

Premiärministern är dock säker.

– Det finns ingen alternativ slutsats annat än att Ryssland är skyldig för mordförsöket på mr Skripal och hans dotter, och för att ha hotat livet på andra brittiska medborgare i Salisbury.

– Det är ett olagligt användande av våld av den ryska staten mot Storbritannien.

Theresa May sa också att det är tragiskt att Putin har agerat på det här sättet. Premiärministern sa även att inga regeringsföreträdare eller kungligheter kommer att åka till fotbolls-VM i Ryssland senare i år.

Premiärministern påpekade också att det är viktigt för allierade att gemensamt försvara säkerheten.

FN:s säkerhetsråd ska mötas skyndsamt för att informera medlemmarna om nervgiftattacken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till brittiska UD. Mötet kommer att hållas onsdag eftermiddag.