Amatörer - en levande landsbygd

1:36 min

Varm och fyndig, men inte lik stark som Gabriela Pichlers Guldbaggevinnare Äta sova dö. Ett beundransvärt filmarbete. (Premiär 16 mars).
Betyg: 3

Titel: Amatörer
Regissör: Gabriela Pichler
Manus: Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiri
Skådespelare: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl 
Genre: Drama/komedi
Betyg: 3

Gabriela Pichlers förra film Äta, sova, dö blev den stora vinnaren på 2013 års Guldbaggegala där den utsågs till bästa film och Gabriela Pichler fick Guldbaggar både för bästa regi och manus. Huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac vann också en Guldbagge för sin huvudroll i filmen. Ett värmande vardagsdrama kan man kalla Äta sova dö med amatörer i de flesta rollerna.

Nu kommer en ny film från Pichler och den heter Amatörer.

Filmen utspelar sig i det lilla samhället Lafors och det stora tyska lågprisföretaget Superbilly kanske kan rädda Lafors framtid. För att visa upp ortens bästa sida bestäms att en kommunfilm ska göras, men pengar saknas och elever i en skolklass får uppdraget. Men det blir inte som beställarna tänkt sig.
Amatörer är en varm och rolig film, men här finns inte samma fokus på en huvudroll som i Äta sova dö och det gör att man inte berörs lika mycket som av den.
Jag gillar nog idén än mer än filmen, filmen är spännande i det sätt den gjorts på och slutscenen är en liten pärla men det finns stunder i filmen som känns lite väl amatöriga.
Mitt betyg till amatörer blir en stark trea.