Västländer: Vi är chockade

0:35 min

Regeringarna i Berlin, Paris, London och Washington skriver i ett gemensamt uttalande att de är chockade över nervgiftsattacken i Salisbury.

Det finns ingen annan rimlig förklaring än att Ryssland ligger bakom dådet i Salisbury, enligt det gemensamma uttalandet. Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA beskriver förgiftningen av den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter som en attack mot Storbritannien.

"Det är ett angrepp mot brittisk suveränitet. All sådan användning (av nervgift) av en stat är ett tydligt brott mot kemvapenkonventionen och strider mot internationell rätt. Det hotar säkerheten för oss alla", skriver länderna i det gemensamma uttalandet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De fyra regeringarna kräver nu att Ryssland ger Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fullständig insyn i det så kallade Novitjokprogrammet. Novitjok är namnet på det Sovjettillverkade nervgift som användes i attacken.

Tidigare under torsdagen slog Ryssland tillbaka mot den brittiska premiärministern Theresa Mays anklagelser — de är "sinnessjuka", enligt utrikesdepartementet i Moskva. Ryssland beskriver den brittiska reaktionen som "utomordentligt farlig" och flaggar för utvisning av brittiska diplomater. Åtgärden blir i så fall ett svar på Storbritanniens utvisning av 23 ryska diplomater.

I onsdags meddelade May att det inte finns några andra förklaringar än att Ryssland ligger bakom giftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal. Skripal och hans dotter som förgiftades i brittiska Salisbury i början av mars.

Attacken "passar in ett mönster där Ryssland struntar i internationella regler och hotar suveräniteten och säkerheten för länder över hela världen och försöker förstöra och misskreditera västvärldens demokratiska institutioner", skriver Vita huset i ett tidigare uttalande till stöd för Storbritannien.

"Sedan början av veckan har Storbritannien regelbundet hållit Frankrike informerat om de bevis som samlats in av brittiska utredare och bevis för Rysslands ansvar för attacken", skriver Elyséepalatset i ett uttalande på torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Frankrike delar Storbritanniens syn att det inte finns någon annan rimlig förklaring, och upprepar sin solidaritet med en allierad", fortsätter uttalandet, som gjordes efter ett telefonsamtal mellan Macron och den brittiske premiärministern Theresa May.

Även en lång rad andra länder har ställt sig bakom Storbritannien och uppmanat Ryssland att svara på de frågor som ställts.