Indien och Frankrike ger miljarder till solenergi

Mer än två miljarder dollar ges till utbyggnad av solenergi i utvecklingsländer. Pengarna ska gå till projekt i länder där det finns mycket solljus.

Det var budskapet från Indiens premiärminister Narendra Modi och Frankrikes president Emmanuel Macron under ett möte med organisationen International Solar Alliance (ISA) i New Delhi häromdagen.

Initiativet syftar till att möta energibehovet från länder i regioner med extra bra förutsättning för solenergi.

Det nya tillskottet från Indien och Frankrike ska bland annat möjliggöra gatubelysning på Seychellerna, en solkraftspark i Bangladesh och generera elektricitet för att driva pumpar till konstbevattning.
 
Satsningen kan ge stor effekt på lokal nivå tror många.

Men kritiker menar att beslutsfattarna istället borde uppmana privata aktörer att investera i solenergi, exempelvis genom att sluta subventionera fossila bränslen.

Frankrike och Indien har också ingått ett avtal om kärnenergi där Frankrike ska hjälpa Indien med sin omfattande utbyggnad av kärnkraftverk. Det handlar främst om att samarbeta kring bygget av ett kraftverk i Jaitapur som, om det byggs, blir världens största kärnkraftverk, räknat i effekt. Hela sex stycken reaktorer med en elektrisk effekt på 1650 MW vardera.

Satsningen på kärnkraft och förnybara energikällor ses av landet som en nödvändighet för att klara Indiens klimatmål. Landet är idag mycket beroende av fossila energikällor, framförallt kol.