SD vill ge föräldrar 20 000 för första barnet

1:00 min

Sverigedemokraterna vill införa ett bidrag på 20 000 kronor till de som får sitt första barn. För att finansiera förslaget föreslår partiet bland annat att flerbarnstillägget ska skäras ned.

I helgen ska Sverigedemokraterna fatta beslut om en valplattform inför riksdagsvalet. Partiet tänker prioritera fyra områden: sammanhållning, sjukvård, kriminalpolitik och migration.

Ett av de nya förslagen inom familjepolitiken är alltså ett "engångsbidrag till förstföderskor", och nu har ledningen tagit fram ett konkret förslag till hur det ska utformas.

Extra pengar till alla förstagångsföderskor är angelägen reform enligt Sverigedemokraternas familjepolitiska talesperson Julia Kronlid.

De som får sitt första barn ska få 20 000 kronor i extra bidrag från staten, säger Julia Kronlid, som även är vice partiledare.

– Man behöver köpa säng, bilbarnstol, det ska vara säkert och tryggt för barnet, en barnvagn, alla de här sakerna man behöver för att barn ska få en skälig levnadsstandard, säger Julia Kronlid.

Hur kan ni veta att de här pengarna används till saker som barnet behöver, och inte till andra saker?

– Det går naturligtvis inte att kontrollerna, det är som med barnbidrag och andra bidrag. Men vi förutsätter att vi kan lita på familjerna där, säger Julia Kronlid.

– Ekonomin ska inte vara ett hinder för dem som vill bli föräldrar, fortsätter Kronlid.

– 20 000, det kan inte kanske bekosta allt, men det kan vara en hjälp, en uppmuntran för barnfamiljer.

Det är rimligt att även förstagångsföräldrar som tjänar mycket ska få extrapengar, enligt Julia Kronlid.

– För vi tycker att just första barnet, oavsett vad du har för inkomst, så innebär det ju ändå en merkostnad.

Det nya förslaget beräknas kosta ungefär en miljard kronor om året, säger Julia Kronlid, och för att finansiera det hela vill SD bland annat skära ned flerbarnstillägget.

Det är en extra summa, som automatiskt betalas ut till dem får barnbidrag för mer än ett barn. Familjer med två barn får till exempel 150 kronor extra i månaden, och familjer med fem barn får 2 990 kronor i flerbarnstillägg.
 
– Vi vill gärna se över flerbarnstillägget, för det ökas väldigt mycket för varje barn man får, oproportionerligt.

– Vi vill fortfarande ha ett flerbarnstillägg, men det ska ökas lika mycket för varje barn, så där kan det göras en viss besparing, säger Julia Kronlid.