Arbetsförmedlingen: Sjuka ska ha sjukpenning av Försäkringskassan

1:08 min

Arbetsförmedlingen riktar nu skarp kritik mot att de får ta emot människor som är för sjuka för att söka jobb. Det säger Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

– Vi ser att ett antal av de som kommer till oss inte kan söka jobb, eller tillgodogöra sig våra åtgärder. Är man sjuk ska man få sjukpenning ifrån Försäkringskassan.

Antalet personer som går direkt från sjukskrivning till att söka jobb har ökat med 389 procent sedan 2014. Förra året handlade det om 8600 personer. Orsaken är att Försäkringskassan nu avslår fler fall av sjukpenning när de ska bedöma personers arbetsförmåga mot vad som är "normalt förekommande jobb" på hela arbetsmarknaden.

Socialminister Annika Strandhäll har tidigare varit mycket kritisk till hur sjuka människor drabbades, när den borgerliga regeringen införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen 2010. Men enligt Maria Kindahl, Arbetsförmedlingen är det något liknande som händer nu.

– 2010 såg vi att många människor kom till oss och hade en betydande ohälsa och man kom inte under ordnade former. Och idag ser vi en liknande utveckling. Det är oerhört allvarligt för den enskilde.
 
Grundproblemet är att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan bedömer arbetsförmåga på helt olika sätt.

I väntan på en lösning anser Arbetsförmedlingen att regeringen måste ändra reglerna så att det blir enklare att flytta tillbaka personer till sjukförsäkringen om de inte klarar av att delta i arbetsförberedande insatser.

De som, trots sina hälsoproblem, klarar av stanna, behöver mer stöd. Därför kräver Arbetsförmedlingen nu 84 miljoner extra om året de kommande tre åren.

Pengarna behövs för att öka personaltätheten för att t ex. kartlägga behov och stötta i kontakter med arbetsgivare. Annars riskerar de här människorna att ramla mellan stolarna, säger Maria Kindahl, på Arbetsförmedlingen:

– Annars kommer det finnas människor som hamnar i utanförskap och behöver stöd från kommunen.