Strejk på daglig verksamhet i Malmö

1:39 min

I dag har det blivit strejk på flera dagliga verksamheter i Malmö. Personer med funktionsnedsättning som jobbar där får pengar i habiliteringsersättning för det, men de tycker att det alldeles för lite.

De som har daglig verksamhet i Malmö får fyra kronor i timmen från kommunen och det räcker inte ens för att komma till och från verksamheten, säger Stefan Truedsson som är en av de som strejkar:

– Jag får ju köpa ett busskort för att kunna ta mig till arbetet och ett busskort i Malmö stad kostar 550 och jag får 380 i månaden. Alltså kostar det mer att ta sig till jobbet, säger Stefan Truedsson.

"Fyra kronor i timmen är inte okej"

Det är omkring 20 brukare på olika dagliga verksamheter som nu strejkar och alltså vägrar jobba. De vill att politikerna i Malmö ska höja habiliteringsersättningen till 20 kronor i timmen. För det är inte okej som det är nu, säger en annan av de strejkande, Gunilla Ericsson:

– Detta är skamligt, mycket skamligt! Vi förståndshandikappade ska ha mer för vi jobbar som slavar. Och då ska vi ha, Jag bryr mig inte om vad politikerna säger, vi kämpar och ska ge oss fasen på att vi ska klara oss, säger Gunilla Ericsson.

Vill ha möjlighet att klara sig

Så här säger en av de strejkande, Christina Dimitriou:
– Jag tycker att det borde vara 20 kronor i timmen för då har man mer möjlighet att klara sig med de pengarna varje månad som kommer. Att jobba sex timmar om dagen och få fyra kronor i timmen, det går inte liksom, säger Christina Dimitriou till Klartext.

Den 21 mars ska politikerna i Malmö ha ett möte om habiliteringsersättningen.