"Västs ryssrädsla har lett till grundlösa anklagelser"

1:32 min

Ryssland har fortfarande inte kommit med något konkret svar på utvisningen av 23 diplomater från Storbritannien. Men kommentarerna är hårda från ryske utrikesministern Sergei Lavrov.

Inför ett forum med unga ryssar talade utrikesminister Sergej Lavrov i dag om Västs provokationer, sanktioner och Västs ryssrädsla. Enligt den ryske utrikesministern är det det som har lett fram till, de enligt Ryssland grundlösa, anklagelserna om att ha förgiftat den före detta GRU agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i engelska staden Salisbury.

Lavrov och utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova hävdar att Ryssland i fyra diplomatiska noter begärt att få samarbeta om utredningen, men inte fått något gehör från Storbritannien. Storbritannien hävdar å sin sida att de inte fått något svar från Ryssland.

Nervgiftet novitjok tillverkades i Sovjetunionen på 70-talet och ska, enligt experter som citeras här, inte ha lagrats på ett säkert sätt. Ungefär som att vem som helst skulle ha kunnat stjäla det och förgifta Skripal. Påståenden som avvisas av andra experter, som säger att det inte är möjligt för vem som helst att använda det här extremt farliga giftet.

Ryssland kommer att ge någon form av svar på utvisningen av de 23 ryska diplomaterna. Men trots löften om ett snabbt svar har det ännu inte kommit, vilket visar hur känslig frågan är för Ryssland, som snart håller presidentval och vill att fokus ligger på det och inte på en förgiftad ex-agent.