Putin väntas vinna stort men jagar ändå röster

1:07 min

Nu på söndag går Ryssland till presidentval där det mesta pekar på att sittande president Vladimir Putin segrar stort. Det största hotet mot sittande makt är ett lågt valdeltagande och som aldrig förr uppmanas de ryska medborgarna nu att gå och rösta.

– Det är en helt osannolik kampanj som pågår, på Youtube och i skolorna. Unga väljare har till och med utlovats fribiljetter till en konsert med Timati, en populär rysk artist, om de går och röstar, säger den 19-årige läkarstudenten Dmitrij Bondarenko.

Själv tänker han bojkotta valet.

– Det finns i själva verket bara en kandidat, Putin. De andra vill ju inte ens vinna, säger Dmitrij, som menar att övriga kandidater bara har placerats där för syns skull.

Enligt en prognos från det statskontrollerade opinionsinstitutet Vtsiom väntas Vladimir Putin segra med mellan 69 och 73 procent av rösterna.

Närmast efter väntas Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin komma med mellan 10 och 14 procent.

Men för Vladimir Putin räcker inte bara en hög segersiffra. Minst lika viktigt är att så många som möjligt går och röstar så att han också kan säga att han har stöd av stora delar av nationen. Vid parlamentsvalet 2016 låg valdeltagandet på knappt 48 procent.

Och sällan har så mycket resurser gått till att få ryssarna att ta sig till vallokalerna på söndag.

Uppmaningar kommer via SMS, reklamfilmer på tv, kassakvitton i matbutiken, och alltså även med löfte om gratiskonserter.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som inte tillåtits ställa upp som presidentkandidat, uppmanar istället till en valbojkott

– Det finns en myt om att Putin är majoritetens ledare. Vi anser att det inte är så. Ett lågt valdeltagande skulle vara ett bevis för det, säger Sergej Boiko, på Navalnyjs valstab i Moskva.

Men Moskvaborna Viktorija Sjepeljeva och Andrej Anikin tycker det är helt rimligt att man försöker få upp intresset för valet.

– De påminner ju bara väljarna om deras medborgerliga skyldighet, de säger ju inte på vem vi ska rösta, säger Viktorija Sjepeljeva som själv tänker lägga sin röst på kommunisternas kandidat Pavel Grudinin.

– Det behövs nytt folk vid makten, de andra har suttit tillräckligt länge utan att vi sett några större förändringar, säger Viktorija Sjepeljeva.