Massiv kritik efter märklig husrannsakan i Österrike

1:31 min

I Österrike har det blåst upp till politisk storm efter en omstridd husrannsakan hos författningsskyddet, den myndighet som övervakar extremism och terrorhot. Kopplingarna till det högerpopulistiska Frihetspartiet har väckt misstankar om en politiskt motiverad aktion.

Redan genomförandet på kvällen den 28 februari väcker många frågor.

Vid författningsskyddet, den myndighet som övervakar extremism och terrorhot i Österrike, fick flera medarbetare sina kontor och även privatbostäder genomsökta.

Stora mängder dokument och utrustning togs i beslag. Men det skedde inte enligt ordinarie rutiner utan med hjälp av en särskild och extra beväpnad polisenhet som arbetar med bekämpning av gatukriminalitet, och som aldrig annars ägnar sig åt den här sortens uppgifter.

Styrkan leds av en man som också är aktiv FPÖ-politiker och fick uppdraget av inrikesministerns närmaste man, en av flera höga FPÖ-funktionärer i det här dramat som dominerat nyhetsrapporteringen i Österrike de gångna veckorna.

Till huvudrollsinnehavarna räknas den omstridde inrikesministern Herbert Kickl, under många år FPÖ:s chefsideolog. Han tillbakavisar misstankarna att det finns partipolitiska intressen bakom razzian, men har inte kunnat ge några förklaringar till varför just underrättelsematerial som rör personer i högerextrema kretsar, även aktiva FPÖ-medlemmar, tagits i beslag.

De formella brottsmisstankarna som ska ha föranlett genomsökningen hos myndigheten är mycket oklara, och behandlingen av underrättelsechefen högst kontroversiell. Omedelbart efter att hans förordnande nyligen förlängdes, suspenderades han från sin tjänst.

Sedan december ingår FPÖ i koalitionsregeringen som leds av konservativa Folkpartiet.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har hittills varit återhållsam med kommentarer men har krävt en fullständig redogörelse från de inblandade ministerierna. Från oppositionen kommer massiv kritik och krav på en undersökningskommission.

President Alexander van der Bellen har kallat agerandet mot en av landets tre säkerhetstjänster "högst ovanligt och irriterande" och förväntar sig också en snabb och fullständig utredning.