Ilska och förtvivlan fick tiotusentals att demonstrera i Brasilien

2:15 min

I Brasilien demonstrerade tiotusentals människor igår till stöd för den mördade vänsterpolitikern Marielle Franco, som sköts ihjäl i Rio de Janeiro i onsdags kväll. Många misstänker att poliser ligger bakom mordet, eftersom Franco flera gånger kritiserat polisens och militärens agerande i stadens kåkstäder, så kallade favelas.

– Marielle är med oss, nu och för alltid, ropade tiotusentals människor som samlats i centrala Rio igår för att ta farväl av kommunpolitikern Marielle Franco, som mördades tillsammans med sin chaufför i onsdags kväll.

När hennes partikamrater bar kistorna genom folkmassan spred sig applåderna. Liksom protestropen mot regeringens beslut att låta militären ta över säkerheten i Rio.

Marielle Franco sköts i huvudet med flera skott när hon var på väg hem i sin bil från ett seminarium för svarta kvinnliga aktivister.

Hon var svart, lesbisk, feminist och kom från favelan Maré, och det var egenskaper och erfarenheter som gjorde henne till en känd försvarare av mänskliga rättigheter och en skarp kritiker av polisvåldet som blivit allt värre i Rio.

Förra året dödades över tusen människor av polisen, majoriteten var svarta ungdomar i stadens favelor.

Många misstänker att det är polisen ligger bakom mordet på Marielle Franco, som bara några dagar före sin död pekat ut just poliser som ansvariga för utomrättsliga avrättningar.

Brasiliens president Michel Temer beordrade för en månad sedan en militär intervention i Rio för att stävja kriminaliteten, men åtgärden har beskrivits som verkningslös inklusive av själva militären.

Kritiker menar att Temer bara vill dölja sina politiska bakslag och höja sina låga popularitetssiffror. Gårdagens manifestationer runt om i Brasilien gjorde klart att den planen misslyckats.

Demonstranterna riktar nu sin ilska mot regeringen, polisen och militären, och ytterligare protester väntas idag och i helgen.

I folkmassan syntes plakat med samma text som Marielle Franco själv skrev på Twitter strax innan hon mördades: "Hur många av oss måste dö för att det här kriget ska få ett slut?"