Valet i Ryssland 2018

Aktivister gripna i Ryssland inför valet

1:45 min

I Rysslands näst största stad, Sankt Petersburg, har de senaste dagarna tiotalet medarbetare till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj gripits och i de flesta fall dömts till kortare fängelsestraff.

Navalnylägret tror att orsaken är att myndigheterna på det här sättet vill försvåra för oppositionens valövervakning.

I Navalnyjs kampanjkontor i centrala Sankt Petersburg arbetar ett 20-tal människor, nästan alla unga, med att planera för valövervakning av presidentvalet på söndag. Men det finns lite oro i luften.

– Närsom helst kan polisen komma hit och gripa någon, säger Pjotr Popov som är vicechef för Navalnyjs verksamhet i Sankt Petersburg, det hände till exempel häromdagen mitt framför ögonen på alla.

– De senaste två-tre dagarna har åtta av våra aktivister gripits, säger Popov. Två dömdes till böter, resten till fängelse i tio dagar.

Sedan tidigare är chefen för Navalnyjkontoret i Sankt Petersburg fängslad. Många av de som gripits anklagas för att ha medverkat i en demonstration i slutet av januari som genomfördes utan myndigheternas tillstånd. Att de fängslas först nu, precis före valet, är ingen tillfällighet, menar Popov.

– Många av dem som gripits har arbetat i staben här med valövervakningen och vad makthavarna försöker göra är att sabotera det arbetet, säger Pjotr Popov som för tillfället tagit ledigt från sociologistudierna på universitetet.

Det viktigaste för Kreml anses vara att det blir ett högt valdeltagande och Navalnyjs anhängare tror att man kommer att använda fuskmetoder för att uppnå det. Navalnyj som själv inte fick ställa upp i valet har manat till bojkott - och Pjotr Popov tror att många kommer att följa hans uppmaning.

– Alla förstår att det här inte är något riktigt val utan ett dåligt skämt. De kandidater som får medverka är godkända av makten och ingen oberoende kandidat får ställa upp, säger Pjotr Popov.

Även på andra håll i Ryssland har Navalnyjanhängare gripits inför valet men Sankt Petersburg ett av de ställen där myndigheterna gått fram hårdast. "Det är en specialitet för staden", säger Popov ironiskt.