Bäveån ska locka besökare till Uddevalla

2:26 min

Undervattenskameror och ökat fiskebestånd i Bäveån ska hjälpa till att locka besökare till Uddevalla. Kommunen hårdsatsar nu på vattendraget.

Bäveån rinner vackert genom centrala Uddevalla. Ändå får den inte, enligt Uddevalla kommun, det fokus den förtjänar. 

Kommunen vill nu underlätta för fiskarna att vandra upp i ån, bidra till ökat fiske och möjliggöra att invånarna ska kunna se vad som försiggår under ytan. Det kommer ske genom undervattenskameror och skärmar i anslutning till ån. Målet är att detta ska locka folk till att spendera tid vid vattendraget. 

Anders Brunberg är tillväxtchef i Uddevalla kommun. Han menar att Bäveån är en fantastisk pulsåder men under senare tid har den inte fått det utrymme som det behövs för att en stad ska få attraktion.

– Vi nu vill förstärka fiskens möjlighet att kunna vandra i ån. Vi kommer också installera en undervattenskamera, och någon form av skärm, så att man ska se kunna fisken i vattnet, säger Anders Brunberg. 

Anneli van Roijen är näringslivsutvecklare i kommunen. Hon säger att de också sneglar på andra kommuner och deras arbete. 

– Det verkar vara ovanligt med kameror under ytan men vi har varit i kontakt med Säffle där de har den här tekniken. Vi ska prata vidare med dem och lära oss av dem innan vi sätter ner vår kamera i vattnet, säger hon.