Fackets larm: Fler poliser riskerar bli sjukskrivna

1:35 min

Polisförbundet varnar för att sjukskrivningarna bland poliser i Stockholm kommer att öka. Brist på personal och grov brottslighet orsakar stress som riskerar att göra folk sjuka.

Kommunpolisen Malin Sundström blev utbränd efter att länge haft för mycket att göra på jobbet.  

– Jag var under ganska lång tid kommunpolis i två kommuner, vilket gjorde att jag hade ett ganska stort ansvarsområde. Jag gjorde mitt bästa och fick ändå höra hela tiden att jag inte riktigt räckte till. Det tärde på mig, säger hon. 

Malin Sundström är en av hundratals poliser i Stockholmsområdet som varit sjukskriven de senaste åren. Polisens statistik visar inte en ökning av sjukskrivningar i region Stockholm, men facket befarar en ökning framöver.

Personalbrist och den senaste tidens många fall av grov brottslighet i länet sätter extra tryck på redan hårt pressad personal.

Flera poliser har blivit sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning, säger Stefan Eklund, Polisförbundets ordförande i Stockholm. Han menar att det vi ser nu är toppen på ett isberg. 

Arbetsskador av den här typen och utbrändhet tar ju ett halvår till ett år innan det ger full effekt. Jag är rädd för att vi kommer att se en ökning av framför allt arbetsskaderelaterade sjukdomar.

Det var dubbla roller som kommunpolis i både Upplands Väsby och Sigtuna som gjorde Malin Sundström sjuk. Hon tycker att det krävs mer personal och mer tid för återhämtning för att inte fler ska bli sjuka av jobbet som polis.

– Människor är trötta. Jag ser tecken hos mina kollegor att nu har den personen inte så långt kvar till sjukskrivning. Det är klart att jag är rädd att fler ska bli sjukskrivna om vi inte får tillräckligt med personal, säger Malin Sundström.