Kalmar län

Våldtäktsman kan ha gått fri – på grund av sekretessen

2:23 min

En våldtäktsman kan ha gått fri på grund av sekretesslagen. Kalmaråklagaren kritiserar nu lagstiftningen.

I höstas inträffade en gruppvåldtäkt i länet. Spåren ledde till ett HVB-hem och åklagaren ville då få ut uppgifter om de boende där – men fick nej av kommunen.

Nu kan en av de tre gärningsmännen ha gått fri. Det menar Bengt Wahlström som är åklagare i fallet:

– Jag ville ha reda på vilka som bodde på boendet, deras telefonnummer och om deras goda män hade tecknat några telefonabonnemang åt dem, säger han.

Uppgifterna om vilka de boende var och deras telefoner hade kunnat ge åklagaren uppgifter om boende befunnit sig på brottsplatsen eller inte. Men kommunen sa nej – och Kammarrätten gav kommunen rätt när åklagaren Bengt Wahlström överklagade beslutet.

Två personer hade lämnat DNA-spår och just nu sitter två personer häktade misstänkta för den grova våldtäkten – polisen fick fast dem med hjälp av uppgifter från Migrationsverket istället. Men Bengt Wahlström säger att han har goda skäl att tro att ytterligare en gärningsman är inblandad i våldtäkten – en gärningsman som man kanske kunde ha fått fast om uppgifter om de boende på HVB-hemmet lämnats ut.

– Nu vet jag ju inte vad jag hade kunnat hitta i det här materialet som jag inte har fått ut, men det är en sten som jag inte har beretts möjlighet att vända på, säger han.

Bengt Wahlström menar att lagstiftningen borde ses över.

– Utreder man ett väldigt grovt brott så tycker jag inte att myndigheter ska ha hemligheter för polis och åklagare för då indirekt skyddar man brottslingar.

P4 Kalmar har sökt justitiedepartementet för en kommentar men de låter hälsa att inga planer på att ändra lagen finns för tillfället.