Dina gener påverkar hur empatisk du är

1:56 min

Det är inte bara uppväxten och våra erfarenheter som avgör förmågan att känna empati. Det hänger också ihop med vilka gener vi har. Det visar en ny brittisk studie.

Studien är den första större kartläggningen som gjorts av sambandet mellan empati och genetik.

Mer än 46 000 personer har fått svara på en enkät där de själva uppskattat hur empatiska de är och det har sedan jämförts med ett salivprov som de skickat in för DNA-analys.

Det visade sig att den empatiska förmågan till tio procent består av vilka gener man har. Men man vet inte exakt vilka gener det är som påverkar.

– Att man kan visa att gener förklarar en del är intressant, då man till stor del tänker sig att man lär sig delar av empatin under uppväxten, säger Katarina Howner som är läkare och forskare vid Karolinska Institutet.
 
– Det är ju egentligen inte så konstigt om vi tänker att empati är nån slags drag av personligheten. Vi vet att personlighet till viss del är ärftligt, så det är inte konstigt att empati också är det.

Men i den här studien ser man också vad som inte beror på gener.

Kvinnor har i genomsnitt högre empatisk förmåga än män, men det beror inte på skillnader i DNA.

Forskarna tror att det kan handlar om att man som foster utsätts för olika mängder hormoner eller att ens sociala umgänge spelar in.

– Om vi tänker hur vi allmänt ser på pojkar och flickor och vilka typer av lekar och beteenden som uppmuntras när de växer upp så kan det finnas en övervikt att man fostrar kvinnor till att bli mer empatiska och omhändertagande, säger Katarina Howner.

Referens: Varun Warrier et al. Genome-wide analyses of self-reported empathy: correlations with autism, schizophrenia, and anorexia nervosa. Translational Psychiatry 12 mars 2018. DOI: 10.1038/s41398-017-0082-6