MP vill satsa två miljarder i glesbygden

1:58 min

Miljöpartiet går till val på att sänka skatten och göra det billigare att anställa i de 23 mest problemtyngda glesbygdskommunerna i landet.

– Vi ser ju att människor flyttar från glesbygden. Vi behöver göra det möjligt för människor att stanna och också att flytta tillbaka, säger språkröret Isabella Lövin.   

På måndag presenterar regeringen sin landsbygdsproposition, som bland annat väntas innehålla förslag om sänkta arbetsgivaravgifter och avskrivna studielån i vissa glesbygdsorter. Syftet är att rädda de så kallade avfolkningskommunerna.

Men redan nu meddelar Miljöpartiet att partiet, efter valet, vill gå längre än den proposition som nu läggs fram.

Skatten för invånarna i de 23 mest utsatta glesbygdskommunerna - bland dem Pajala, Vilhelmina och Torsby - ska sänkas genom att höja grundavdraget till 120 000 kronor. Och arbetsgivaravgiften ska halveras.

Satsningen kostar statskassan två miljarder kronor per år, enligt Isabella Lövin. 
 
– Det kommer att betyda runt en tusenlapp mer i månaden i plånboken för dem som bor i de här kommunerna. Vi hoppas att detta stimulerar till att både stanna kvar och att flytta dit.  

För att finansiera reformerna behöver man inte höja några nya skatter, menar Isabella Lövin.

– Vi har ett reformutrymme-  vi har en urstark ekonomi idag och hela Sverige måste få ta del av den, säger hon.

Den rödgröna regeringen underkände och slopade alliansens sänkta arbetsgivaravgifter för att anställa unga. Det var för dyrt och gav för få jobb, sa regeringen då.

Men Isabella Lövin menar att det inte är samma sak när man sänker arbetsgivaravgiften för alla i de utsatta glesbygdskommunerna.

– Reformen som sänkte arbetsgivaravgiften för unga var alldeles för dyr, den träffade alla unga - även de som annars hade fått anställning ändå. Det här inrinktar sig på 23 utpekade kommuner och här vet vi att vi behöver öka incitamenten för att företag ska startas och därmed starta en positiv utveckling där, säger Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.