Ryska svaret: 23 brittiska diplomater utvisas

1:41 min

Tidigt imorse kallades brittiske ambassadören till ryska UD för beskedet att 23 brittiska diplomater måste lämna Moskva inom en vecka.

Dessutom stängs the British Council och konsulatet i Sankt Petersburg.

Allt en följd av nervgiftattacken på en rysk före detta agent i brittiska Salisbury.
 
 – Ryska utrikesdepartementet har förklarat 23 brittiska diplomater vid ambassaden i Moskva som persona non grata.

De får en vecka på sig att lämna landet, rapporterar ryska statliga tv kanalen Rossija 24.

Beskedet gavs till brittiske ambassadören när han kallades till UD i morse. Där gavs också besked om att rätten att hålla ett generalkonsulat i Rysslands andra stad Sankt Petersburg dras in och att British Council, som främjar brittisk kultur och har språkkurser, måste stänga alla sina kontor i Ryssland.

Ryssland håller öppet för fler åtgärder om Storbritannien agerar provokativt och orättvist i spåren av nervgiftattacken 4:e mars mot Sergej Skripal och hans dotter Julia.

De brittiska anklagelserna mot Ryssland för attacken avvisas helt här. Olika andra teorier har framförts, som att det är en brittisk försök att påverka det ryska presidentvalet.

Men brittisk polis ska nu åter undersöka 14 fall där ryssar i exil dött. Det senaste handlar om ryske affärsmannen Nikolaj Glusjkov, som visade sig ha strypts enligt obduktionen.

Glusjkov tillhörde kretsen till den Kremlkritiske affärsmannen Boris Berezovskij.

Han flydde från Ryssland undan anklagelser för förskingring som chef för flygbolaget Aeroflot. Storbritannien har också varnat politiska oppositionella ryssar i exil att vara på sin vakt.

Relationerna mellan länderna har blivit lika kylslagna, som 2006 då en före detta KGB agent Alexander Litvinenko dog efter att ha förgiftats av ett radioaktivt ämne, polonium.

Trots att polisen då lyckades spåra ämnet till två ryska medborgare, Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, har de aldrig ställts inför rätta utan kunde ta sig tillbaka till Ryssland.

Lugovoj sitter idag i ryska parlamentet Duman. Även då förnekade Ryssland all inblandning.