Nytt avhopp från Feministiskt initiativ

Interna stridigheter kan leda till ytterligare avhopp från Feministiskt initiativ. Den tidigare styrelsemedlemmen Susanne Linde hotar att hoppa av partiet efter att ha känt sig trakasserad av partikollegan Tiina Rosenberg.

Enligt Linde finns det en motsättning mellan Rosenberg och de heterosexuella kvinnorna i partiet.

– Heterosexuella, vita medelklasskärringar är ingenting för Tiina Rosenberg och tyvärr uttalar hon även sådant officiellt och det tycker jag är klart olämpligt, säger Susanne Linde.

Oenighet om vägval
Ännu en av Feministiskt initiativs grundare kan nu alltså komma att hoppa av. Tidigare var det en av de viktigaste profilerna Ebba Witt-Brattström som valde att lämna efter skarp kritik mot framför allt Tiina Rosenberg.

Oenigheten har gällt vilken väg partiet ska välja. Ska det vara ett parti som lockar vänsterväljare eller ett brett parti för även borgerliga feminister? Och det har varit meningsskiljaktigheter mellan de olika medlemmarna.

”Inget fog för Rosenbergs åsikt”
Susanne Linde, som nu väljer att lämna det nybildade partiet, anser att Tiina Rosenberg inte har något fog för att frågor som rör bland annat homo- och bisexuella har hamnat i skymundan.

Så här sa Tiina Rosenberg i Ekot på söndagen.

– Det handlar om att se hur många delar av kvinnorörelsens kämpar som trots allt blivit ignorerade. I dag är det återbetalningstid, säger Tiina Rosenberg.

Ekot har under måndagen inte lyckats nå Tiina Rosenberg för en kommentar. Enligt Susanne Linde ska Tiina Rosenberg ha kommenterat hennes besked att eventuellt lämna partiet med att säga att ”hon var glad att det inte är intelligensreserven som faller”. Ett uttalande som Susanne Linde tog hårt.

– Oerhört kränkande alltså. Hon sa det högt och tydligt två gånger för att det verkligen skulle gå in i oss som satt där, säger Susanne Linde.

Ekot har talat med Devrim Mavi och Gudrun Schyman, partiets nya talespersoner. Men ingen av dem har velat kommentera avhoppen i partiet utan tänker istället diskutera det internt i partiet.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Marcus Carlsson, SR Västmanland
marcus.carlsson@sr.se