Ryssland pekar ut Sverige efter nervgiftsattacken i Storbritannien

1:35 min

Storbritannien hävdar att nervgiftet Novitjok kan ha använts vid mordförsöken på Sergej Skripal och hans dotter. Något som Ryssland påstår kommer från västländer.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström går till hårt angrepp mot anklagelserna att nervgiftet som förgiftade den tidigare ryske spionen Sergej Skripal skulle ha kommit från Sverige eller ett annat västland.

På twitter skriver hon att anklagelserna är oacceptabla och ogrundade, och att Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor istället.

Novitjok är det nervgift som myndigheter i Storbritannien hävdar kan ha använts för mordförsöken på Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova påstår idag att det inte finns något som heter så i Ryssland eller i Sovjetunionen.

Zacharova påstår att ordet uppfunnits i väst och att nervgiftet troligen kommer från Sverige, Storbritannien, Slovakien eller USA.

– Aldrig i Sovjetunionen eller i Ryssland har det funnits något Novitjok, det är ett uttryck som väst hittade på när flera länder började forska på kemiska ämnen med stöd av före detta sovjetiska vetenskapsmän i början av 90-talet, sa Maria Zacharova i en intervju tidigare i dag i ryska statliga kanalen Rossija 24.

Hon hävdar att själva uttrycket Novitjok, som betyder ungefär nybörjare, skapats i väst och att det nu används för att kasta skuld på Ryssland. Men enligt henne ligger skulden för nervgiftsförgiftningen av Sergej Skripal och hans dotter Julia i Storbritannien eller till och med i Sverige.

– Det är USA, Storbritannien, Slovakien, Sverige och några till stater, som har haft program om dessa kemiska substanser som de kallar för Novitjok, säger Zacharova.

Hon kritiserar Theresa May för att kalla det, det Zacharova kallar schablonen, Novitjok och inte den kemiska beteckningen för det gift som användes. Hon förnekar att Sergej Skripal alls varit rysk spion, bara brittisk, när han i själva verket började som militär underrättelseofficer vid GRU och sedan blev agent för MI6 och angav många av sina forna kollegor.

Ryssland har idag svarat med utvisning av 23 brittiska diplomater, förbjudit ett brittiskt konsulat i Sankt Petersburg och kultur och språkinstitutet The British Council. Det hålls också öppet för mer svar beroende på Storbritanniens agerande.