Facebook i politisk skandal om såld information

1:12 min

Personliga uppgifter om miljontals Facebookanvändare ska ha samlats in av ett analysföretag som sedan sålde dem vidare utan medgivande till Donald Trumps presidentvalkampanj 2016.

Trumpkampanjen uppges ha betalat motsvarande över 50 miljoner kronor för tjänsterna.

Nu klipper Facebook banden med dataanalysföretaget, Cambridge Analytica, efter att anställda berättat om det här för brittiska the Observer och amerikanska New York Times som rapporterat om historien.

Personuppgifterna beskrivs som en av de största dataläckorna i Facebooks historia.

Analysföretaget kom över uppgifterna genom att betala användare för att delta i personlighetstest för forskningssyfte. Men de data som samlades in kom från betydligt fler användare än de 270 000 som värvades, eftersom även deras vänner på den sociala plattformen inkluderades. Totalt handlar det om över 50 miljoner Facebookprofiler.

Nu höjs röster inom Demokraterna i USA om att utreda vilken påverkan det här hade på presidentvalet.

Och i delstaten Massachusetts har nu statsåklagaren inlett en utredning kring anklagelserna mot analysföretaget Cambridge Analytica. Universitet Cambridge ligger i Massachusetts, men har inget med analysföretaget att göra.

Samtidigt har brittiska myndigheter börjat utreda om företaget i fråga även kan ha haft inverkan på folkomröstningen som ledde till att Storbritannien beslutat att lämna EU.