Valet i Ryssland

Putin favorit när röstningen började i Ryssland

1:41 min

Vår korrespondent Maria Persson Löfgren besökte vallokal 148 i centrum av Moskva precis vid öppnandet klockan åtta i morse.

– För Putin, svarar läraren Ergesjpa Umorov, lärare, som var först att rösta i vallokal 148 när den öppnade klockan åtta i morse.

20-talet röstande stod på tur efter Umorov, som är rysk medborgare sedan 20 år tillbaka, men född i Kirgiszistan. Han är stark förespråkare för president Vladimir Putin.

En ung blond kvinna rusar förbi och säger att hon också röstade på Putin, men måste till sitt arbete.

Ryssland är vårt land, vi älskar Ryssland så låter musiken från en högtalare som ställts i fönstret på skolan där vallokal 148 ligger.

När den öppnade vid åtta hade många röstat och alla som jag talade med sa att de röstat på Vladimir Putin.

En del hade bråttom till arbetet trots att det är söndag. En strålande vacker vinterdag, då man kanske helst skulle vilja vara i ett skidspår, men många har redan röstat.

På ingången står det Välkommen och där sitter ballonger i ryska flaggans färger blått vitt och rött.

Den förste som röstade sa att det finns ingen annan än Putin, han är bäst för Ryssland och bäste ledaren i hela världen.

På dörren står det vårt land, vår president, vårt val.

I lokalen träffar jag tre svenska valövervakare, Kerstin Nilsson är socialdemokratisk riksdagsledamot:

Tycker ni det är ett riktigt val?
 
– Man kan väl säga så här, allt går rätt till i vallokalen, men när det gäller vilka kandidater man har så är det väl redan sagt att en är vinnare, säger Kerstin Nilsson, s.