Information om miljontals facebook-användare köptes av Trumps valkampanj

1:12 min

Facebook har kapat kontakterna med företaget Cambridge Analytica som ska ha skördat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj.

I den amerikanska delstaten Massachusetts har statsåklagaren nu inlett en utredning kring anklagelserna.

Efter avslöjandet i New York Times och The Observer har Facebook stängt av analysföretaget.

Analysföretaget Cambridge Analytica har inget att göra med det amerikanska universitet Cambridge, som ligger i Massachusetts.

I appen som företaget skapade kunde personer lägga upp både sina egna och sina vänners personliga uppgifter.

Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att kartlägga åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.

Christopher Wylie, en visselblåsare som jobbat på Cambridge Analytica, beskriver enligt The Observer appen så här:

– Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och sikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på.

Uppgifterna såldes sedan till Trump-kampanjen för motsvarande 50 miljoner svenska kronor.

Cambridge Analytica leddes vid den här tidpunkten av den kontroversielle Steve Bannon, som efter presidentvalet utsågs till chefsstrateg av Donald Trump.

Analysföretaget ska också ha legat bakom Brexit-kampanjen i Storbritannien.

Brittiska datainspektionen har därför också inlett en utredning av Cambridge Analytica.

Företaget ska ha börjat komma över personuppgifter 2014. Det gjordes via appen kallad thisisyourdigitallife, som byggts av en Aleksandr Kogan som samtidigt arbetade på Cambridge university.

Omkring 270 000 Facebook-användare fick betalt för att ta personlighetstester via appen och gå med på att uppgifterna samlats för forskningssyften.

Men i själva verket samlades också uppgifter om användarnas Facebook-vänner in, enligt tidningarna.

Över 50 miljoner människor fanns till slut i arkivet. Nästan en fjärdedel av de potentiella väljarna i USA-valet i november 2016.

Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att göra prognoser om åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.

Delstaten Massachusetts högsta juridiska företrädare Maura Healy, som tillhör Demokraterna, kräver snabba svar om vilken roll Cambridge Analytica spelade i valet 2016.

"Massachusetts invånare förtjänar svar omedelbart från Facebook och Cambridge Analytica. Vi sätter igång en utredning", skriver hon på Twitter.

Den brittiska datainspektionen ICO klargör att den inleder en utredning av Cambridge Analytica, som har kunder även i Storbritannien.

– Alla kriminella och civilrättsliga åtgärder som uppstår ur utredningen kommer att drivas kraftfullt, säger ICO-chefen Elizabeth Denham.

Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.