Valet i Ryssland 2018

Ryska myndigheter uppmanar till röstning

2:10 min

Vladimir Putin går mot en väntad storseger, men makthavarna är oroliga över valdeltagandet - att det ska bli för lågt.

Statlig rysk tv väljer därför att fokusera på hur många som väljer att gå till vallokalerna.
 
De sista vallokalerna, de i Kaliningradområdet vid Östersjön, stänger klockan sju ikväll svensk tid.
 
Titta så många människor som röstar här i Volgograd, det är köer och man kommer familjevis, det är en entusiastisk stämning, berättar TV-reportern och liknande rapporter kommer från andra städer i stats-TVn. Men även den oberoende TV-kanalen Dozjd talar om högt valdeltagande på många ställen.

Det är Putin mot sju andra kandidater men ingen av dem har tillstymmelse till chans, om någon av dem får mer än tio procent av rösterna så är det en stor framgång.

Putin får kanske så mycket som 70 procent – men det makten är nervös för är att många av de drygt 100 miljoner röstberättigade medborgarna kommer att stanna hemma.
Det finns en apati i samhället och många tror inte att de kan påverka någonting. Vid senaste parlamentsvalet var det mindre än hälften som röstade och skulle det bli liknande siffror nu skulle Putins legitimitet kunna ifrågasättas.

Med lock och pock försöker man därför få folk att gå och rösta, det finns många rapporter om hur anställda på företag och studenter på universitet utsätts för hårda påtryckningar att ta sig till vallokalerna.
En nyhet för året är att det ska bli lättare att rösta i en annan valkrets än i sin egen. Syftet är naturligtvis att få fler att delta men oppositionen fruktar att det kan användas för valfusk.

Myndigheterna är dock medvetna om sådana anklagelser och säger att man vidtar åtgärder för att valet ska gå rätt till. I de flesta vallokaler har det till exempel installerats videokameror så att medborgarna idealt sett ska kunna kontrollera på internet att allt går rätt till.

Men även utan valfusk skulle Putin säkert vinna en överlägsen seger, han är populär men ännu mer är det kanske så att folk har svårt att se något alternativ.

Efter förra presidentvalet 2012 blev det stora protester mot vad som uppfattades som valfusk – Putins mardröm är att det blir likadant i år.