Turkiet har tagit kontroll över Afrin

2:19 min

Turkiska styrkor har tagit över av staden Afrin i norra syrien, meddelar Turkiets president Erdogan. Turkiet inledde offensiven som kallats Olivkvisten mot Afrin för två månader sedan. Målet var att bekämpa den kuridiska YPG-milisen.

Turkiska flaggor vajar nu i centrala Afrin och enligt Turkiets president Erdogan har kurdiska soldater flytt med svansen mellan benen, som han sa.

Turkiska styrkor tillsammans med syriska rebeller, gick in i Afrin före gryningen och enligt en talesperson för den fria syriska armén håller man just nu på med minröjning i staden. Erdogan sa att nu vajar flaggor som symboliserar stabilitet i stället för terroristernas trasor.

Den två månader långa offensiven har enligt vissa uppgifter krävt två tusen människoliv, enligt andra har den varit ovanligt skonsam och Turkiets försvarare hävdar att i jämförelse med förödelsen i andra Syriska städer, har förhållandevis få byggnader förstörts i Afrin.

Men flygbombningarna har slagit ut el- och vattenförsörjning och minst 150 000 människor har flytt bara de senaste dagarna.

Turkiets mål med offensiven var att driva bort den kurdiska YPG-milisen från Afrin-området som gränsar till Turkiet. Turkiet har också sagt att man kommer att fortsätta bekämpa YPG också i andra områden i norra Syrien. Turkiet betraktar YPG som en terrororganisation och säger att YPG är PKK:s förlängda arm.

Men för USA var YPG en avgörande allierad i kampen mot IS i Syrien. Och i januari tillkännagav USA att man tänkte skapa en gränsstyrka – ledd av kurder – i norra Syrien för att hindra IS från att återuppstå. Erdogan reagerade omedelbart och sa att Turkiet aldrig skulle tillåta en terrorkorridor längs sin gräns.

USA och Turkiet hamnade på allvarlig kollisionskurs, Erdogan kallade USA:s planerade anti-IS-styrka för terrorister som han lovade att dränka och så inleddes offensiven som nu alltså lett till att Turkiet och deras allierade syriska rebellstyrkor har tagit kontroll över Afrin där man också enligt uppgift nu på förmiddagen har förstört en kurdisk staty som föreställer den mytologiske kurdiske hjälten Kawa.