Storseger för Putin – får runt 75 procent

0:58 min

Som väntat gick den sittande presidenten Vladimir Putin mot en storseger i det ryska presidentvalet.

– Tack så mycket för resultatet. I resultatet ser jag förtroende och hopp. Oss väntar framgång, sa Vladimir Putin inför tusentals ryssar som samlats på Manegetorget i Moskva för att fira annekteringen av Krimhalvön.

Rösträkningen väntas vara klar klockan fem svensk tid men enligt de preliminära resultaten har Vladimir Putin fått över 75 procent av rösterna. Valdeltagandet väntas uppgå till 60 procent, en lägre siffra än vad Kreml hade hoppats på.

Enligt flera rapporter har anställda på företag och studenter på universitet utsatts för hårda påtryckningar att ta sig till vallokalerna.

– Det relativt låga valdeltagandet visar att maktens tryck på folket, att gå och rösta, inte verkar ha fungerat. Putins legitimitet kan komma att ifrågasättas, säger Sten Sjöström, Sveriges Radios utsände i S:t Petersburg.

Alexej Navalnyj, oppositionsledare som inte fick ställa upp som presidentkandidat i valet på grund av ett tidigare domslut hade tidigare uppmanat sina väljare att bojkotta valet.

– Det är ett icke-val, sa Navalnyj på sin antivalvaka och hänvisade bland annat till det låga valdeltagandet.

Valfusk har rapporterats på flera vallokaler i Ryssland. I en övervakningsfilm från en vallokal utanför Moskva syns valfunktionärer stoppa in extra valsedlar i urnorna. I Tjetjenien har observatörer hotats av okända män och i staden Kemerovo har Navalnyjs observatörer inte fått komma in i vallokalen. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Moskva Maria Persson Löfgen.

Samtidigt visar valresultatet att Vladimir Putin har ett starkt stöd i Ryssland. Han får fortsätta styra landet i minst sex år till. För att behålla höga popularitetssiffror kommer han behöva ta tag i de sociala problemen, säger Maria Persson Löfgren.

– Staten har egentligen inte råd att betala bra skolor, sjukvård och det finns stora brister på det sociala området. Putin kommer behöva ställa om ekonomin från en råvaruekonomi till en mer diversifierad ekonomi, fler företag och innovationer