Ryssland röstar – Putin väntas gå mot storseger

2:14 min

Om knappt två timmar stänger de sista vallokalerna i presidentvalet i Ryssland. Att Vladimir Putin kommer att vinna har i praktiken varit klart på förhand men kritik har kommit för att myndigheterna försöker få upp valdeltagandet genom att med hårda påtryckningar förmå väljarna att rösta.

Popmusik strömmar ut från valdistrikt 2201 i centrala Sankt Petersburg, för att höja entusiasmen inför röstningen. Andrej och Nadezjda kommer ut från vallokalen tillsammans med lilla dottern Masja, de har röstat på Putin.

– Jag tycker att jag lever ganska bra och utvecklingen går åt rätt håll, visst finns det problem men det är inget som någon kan fixa så där på en gång, säger Andrej som skäl till att han röstat på Putin. Han har någon form av chefsposition, var vill han inte säga. Hans hustru Nadezjda är designer.

– Det finns inget verkligt alternativ till Putin, säger Nadezjda. Jo, en kanske, kommunistpartiets uppfräschade kandidat Pavel Grudinin möjligtvis.

– Av alla Putins motkandidater är Grudinin den vi gillar mest men det är ändå svårt att fatta vad han står för, säger Andrej.

Av allt att döma kommer en mycket stor majoritet, kanske uppemot 70 procent, att rösta på Putin, många säkert av skälet just att det inte finns något reellt alternativ.

Oppositionspolitikern Alekesej Navalnyj har förbjudits att ställa upp och han har manat till bojkott.

Att få till stånd ett högt valdeltagande verkar vara den mest angelägna målsättningen för de ryska makthavarna. Oberoende valobservatörer har kritiserat myndigheterna bland annat för att man tvingat folk att gå och rösta med risk för att det annars blir repressalier.

Hur omfattande eventuellt valfusk har varit kommer kanske att framgå när de internationella observatörerna lämnar sin rapport.

Valet äger rum samtidigt som Ryssland är i en bitter konflikt med Storbritannien om giftattentatet i Salisbury. Den affären verkar dock bara ha påverkat valet mycket marginellt.