Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse

2:16 min

Riksdagsledamoten hamnade i blåsväder efter att ha publicerat e-post mellan UD och en ledarskribent.

– Jag har varit i dialog med partistyrelsen under dagen och förtroendet för mig är sargat och därmed så väljer jag att lämna partistyrelsen.

På sin Facebooksida skriver han även att han kommer att sluta bedriva politik på Twitter.

Ett sargat förtroende. Så beskriver alltså Hanif Bali partistyrelsen inställning till honom efter det blåsväder han hamnade i, i förra veckan.

Då publicerade Bali epost mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen, på sitt twitterkonto. Meddelandena hade han fått efter tips från den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

Det som gjorde Balis publicering så känslig var dels att Nyheter Idag begärt ut dessa handlingar från UD mindre än ett dygn efter att skriftväxlingen ägt rum. Dels att Bali i sin tur kunde publicera dem 18 minuter efter att Oksanens artikel länkats på Twitter.

Eftersom Oksanen skriver om säkerhetspolitik och är känd som Rysslandskritiker väcktes misstankar om att någon, underförstått rysk underrättelsetjänst, avlyssnat UD och sedan tipsat Nyheter Idag. Detta förnekar sajten bestämt. Hanif Bali kommenterade tumultet såhär:

– Det är mycket i livet man skulle vilja göra ogjort, men man får ta ansvar för det man har gjort.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, reagerade starkt på Balis Twitterpublicering. Han uppgav i en intervju med Dagens Nyheter att partiet skulle göra en intern utredning och att han anmält händelsen till riksdagens säkerhetsavdelning och att riksdagen i sin tur kontaktat Säpo.

Ingen i den moderata partistyrelsen ville igår kommentera Balis besked. Men till TT lät partisekreteraren Gunnar Strömmer meddela, via TT, att den interna utredningen om Bali nu avslutats.

Hanif Bali själv har inga planer på att lämna politiken eller partiet.

– Jag kommer att kandidera om. Mitt uppdrag gentemot väljarna och de idéer jag vill vinna nytt förtroende från väljarna för nästa mandatperiod, det kvarstår.