Amnesty: EU:s flyktingavtal ett misslyckande

2:02 min

Det är nu exakt två år sedan som EU träffade ett avtal med Turkiet om att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig i båtar mot Grekland.

Turkiet har fått många tiotals miljarder kronor för denna insats och antalet migranter har minskat kraftigt.

Men EU:s avtal med Turkiet har på många sätt inneburit ett misslyckande anser Gabriel Sakellaridis som är chef för människorättsorganisationen Amnesty i Grekland och som tidigare var talesperson för den grekiska regeringen.

– Om vi ser tillbaka på de två gångna åren är facit att problemet inte har hanterats. Människor fortsätter att komma i båtar till de grekiska öarna, säger Gabriel Sakellaridis.

EU ser Turkiet-avtalet som en framgång eftersom antalet flyktingar som anlänt till Europa har minskat markant.

– Men vi vet alla här i Grekland - även regeringen - att tusentals människor väntar på andra sidan havet i Turkiet för att ta sig över hit, säger Amnesty-chefen.

Turkiet kan när som helst öppna vägen över havet igen om det vill, menar Gabriel Sakellaridis. Landet är instabilt och både irakier och afghaner har skickats hem därifrån, vilket gör att Turkiet inte är ett säkert tredje land för EU att avvisa någon till, fortsätter han.

Det var tanken med flyktingavtalet, men i praktiken har det inte gått och i stället har flyktingavtalet lett till att både nyanlända och andra som kom redan för två år sedan är fast på öar som Lesbos, Kios och Samos.

– Öarna är som öppna fängelser säger regeringens tidigare talesperson.

Ingen får självmant åka därifrån, samtidigt får ingen något besked om sin framtid.

– Värst är situationen på Samos där många har levt i små tält i snart två år och de tvingas gå vakt på nätterna för att hålla råttorna från barnen. Amnesty har sett många läkarintyg, som pekar på självmordsförsök och akuta depressioner, säger Sakellaridis.