Dagen efter valet – Putinväljare ser ljust på framtiden

2:30 min

Vladimir Putin vann en på förhand väntad storseger i det ryska presidentvalet på söndagen. I en rad vallokaler rapporteras det om olika typer av valfusk – men de som röstade på Putin ser nu ljust på framtiden.

Läkaren Oksana i Sankt Petersburg är glad i dag att Putin vann, det betyder att det blir stabilitet. Putin har ju varit president länge och vi tror på honom och litar på honom.

Oksana säger att hon hoppas att Putin nu kommer att fortsätta och modernisera landet – men vad han kan tänkas göra under de kommande sex åren är höljt i dunkel, hans valprogram gav inte många ledtrådar.

Det kommer inte att bli business as usual, det kommer inte rulla på i gamla hjulspår, sa han i går kväll. Det låter som det skulle kunna bli förändringar men som sagt, helt oklart vad.

Enligt det officiella valresultatet nu på morgonen fick Putin hisnande 77 procent av rösterna. För övriga kandidater blev valet en stor besvikelse. Kommunisterna gjorde sitt sämsta val sedan Sovjetunionens fall, sammma sak för populisten Vladimir Zjirinovskij, de två liberala kandidaterna fick tillsammans mindre än tre procent.

Den officiella siffran för valdelatagandet reser flera frågor. Länge såg det ut som om det skulle hamna på 60 procent vilket skulle vara klart lägre än i presidentvalet 2012 och det skulle vara pinsamt för Kreml. Men i sin sista rapport nu på morgonen skrev valkommissionen upp den siffran till 67 procent.

För Putinlägret har det varit viktigt med många röstande och det kan förklara uppgifter om att folk halvt tvingats iväg till vallokalerna. Även en lång rad andra rapporter har kommit om valfusk vid själva röstningen. Men viktigare för utgången är sannolikt att Putin favoriserats under hela valkampanjen.

Makthavarna i Kreml har också i praktiken godkänt dem som fått ställa upp och knappast av en tillfällighet har väljarna uppfattat dem om alltför lättviktiga i jämförelse med Putin.

Den enda som skulle kunna ha varit någon verklig utmanare, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förbjöds att ställa upp. I går sa han att det varit fusk av en aldrig tidigare skådad omfattning i årets val.

Efter presidentvalet 2012 var han en av de ledande i protesterna mot vad de då rubricerade som ett fuskval. Nu har han förutskickat att det kan bli protester igen. Att valet gick nästan för bra för Putin för att vara sant kan bidra till det.