Socialministern: Växla upp samarbetet

2:13 min

Socialminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på Ekots uppgifter om att Arbetsförmedlingen får ta hand om tusentals människor som är för sjuka för att kunna jobba.

– Det här är Sveriges två största myndigheter som gemensamt måste ta ett ansvar för att människor får den trygghet som de behöver, säger hon.

– Regeringen har sett till att resurserna finns och att regelverket, ramarna, finns. Vi har dessutom nyligen gett dem ett extra uppdrag, ett så kallat nolltoleransuppdrag, för att människor inte ska hamna mellan stolarna, säger Annika Strandhäll (S).

Ska vi tolka det här som att du är kritisk mot att de inte sköter sig?

 – Man kan väl tolka det här som att det finns en anledning till att regeringen har gett myndigheterna det här nolltoleransuppdraget, svarar Annika Strandhäll.

Försäkringskassan har fått hård kritik för att, som det har kallats, jaga ut svårt sjuka människor till arbeten som inte finns och som dom sjuka inte klarar av. 

Kritiken har också riktats mot regeringen, som nu bland annat utreder försäkringskassans begrepp att folk inte ska vara sjukskrivna om dom klarar ett "normalt förekommande arbete". 

Det är en term som arbetsförmedlingen inte tycker är förankrad i verkligheten.

Arbetsförmedlingen vill nu få 84 miljoner extra om året för att hjälpa personer som behöver stöd att gå utbildningar, till exempel.

Annika strandhäll säger att myndigheterna har fått 800 miljoner för att se till att sjuka inte bollas mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Vi har gett dem goda förutsättningar för samarbete, och då måste de förstås, om så krävs, att växla upp det samarbetet och lösa situationen och se till att människor inte hamnar i kläm, säger socialministern.

– Det är fullständigt självklart för mig.

Du låter lite arg på myndigheterna?

– Jag blir frustrerad när människor hamnar i kläm. Vi har två stora myndigheter här som naturligtvis har ett tydligt uppdrag från regeringen att se till att människor inte hamnar mellan stolarna, med allt vad det innebär för de enskilda personerna, säger socialminister Annika Strandhäll.