Arbetsförmedlingens kritik: Sjuka utförsäkras och skickas till oss fast de inte kan arbeta

1:59 min

Arbetsförmedlingen kritiserar försäkringskassan eftersom de tvingas ta emot personer som är för sjuka för att arbeta. Anette är en av dem måste vända sig till arbetsförmedlingen, trots att hon bara kan jobba 25 procent.

Antalet personer som går direkt från sjukskrivning till att söka jobb har ökat med 389 procent sedan 2014.

Anette har utmattningssyndrom och reumatism men trots att hennes läkare uppskattar hennes arbetsförmåga till 25 procent, så har hon fått ett preliminärt avslag från försäkringskassan. 

– För mig är det här livsavgörande, berättar Anette. 

Försäkringskassan bedömer att Anettes arbetsförmåga är så pass bra att hon borde kunna klara av ett enklare jobb. Något som skulle innebära att Anette tvingas säga upp sig från sitt nuvarande jobb, där hon arbetar 25 procent och har jobbat en längre tid. 

– Det är självklart så att hon ska ha det stöd som hon behöver, men våra myndigheter måste bestämma vem som ska ge det stödet, säger socialminister Annika Strandhäll. 

Arbetsförmedlingen vill nu att regeringen ska ändra reglerna så att det blir enklare att flytta tillbaka personer till sjukförsäkringen om de inte klarar av att delta i arbetsförberedande insatser.

Anette heter egentligen något annat.