Facebook faller på börsen efter skandal

2:16 min

Facebook föll i dag flera procent i den inledande handeln på Nasdaq-börsen i New York efter nya avslöjanden om hur information kring företagets användare har hanterats.

Tillsammans med ökad press på att öka skatten kan Facebook och andra jättar på sociala medier tvingas ompröva sina affärsmetoder. Det säger Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag tror det kan göra det, eftersom det är först nu det börjar bli känt hur de agerar. Och det har gått väldigt fort. Man har inte haft tid att reflektera över hur mycket makt dessa företag har i samhället.

Kritiken mot hur it-jättar som Google, Instagram och nu senast Facebook hanterar information om sina användare skruvades upp ytterligare i helgen efter uppgifter i brittiska och amerikanska medier om att företaget Cambridge Analytica som skötte Donald Trumps valkampanj på nätet, otillåtet samlat in persondata från 50 miljoner personer på just Facebook. Som enligt tidningen Washington Post teoretiskt därmed också kan dömas till miljardböter.

Ett motdrag från Facebook och de andra teknikjättarna på den ekonomiska och opinionsmässiga pressen kan bli större öppenhet om vilka uppgifter de faktiskt har om sina användare och därmed kanske också hur informationen kan användas enligt Robin Teigland.

– Det här handlar om tillit. Litar vi på hur de här företagen tar hand om våra data eller inte? Finns det andra sätt att komma runt det, kanske att anonymisera? De kan fortfarande använda och analysera materialet, säger hon.

På onsdag väntas dessutom EU-kommissionen lägga fram ett förslag om en digital skatt om tre procent på företagens omsättning. Ett uttryck för en stor utmaning för skattelagstiftarna framöver.

– Allt fler produkter och tjänster sker ju digitalt och det är en mycket internationell handel. Och det kan gå rätt över gränserna utan att Sverige har någon fördel av det.