#dansamedp4

Kravlös dans främjar tjejers psykiska hälsa

3:03 min

 Att dansa minskar både psykiska och kroppsliga smärtor. Det visar forskning vid Örebro och Uppsala Universitet.

Danssatsningen riktar sig till tjejer mellan 13 och 18 år, som vänt sig till Elevhälsan för att de känt sig stressade, oroliga, haft magont, huvudvärk eller varit allmänt nedstämda.

Två gånger i veckan dansar flickorna, med fokus på att känna glädje i rörelsen och dansa utan krav. De prövar olika dansstilar som hiphop, jazz och modern dans, gör samarbetsövningar och improviserar.

– Man blir pigg och glad och vaknar från tröttheten och stressen från dagen, säger Manuela Mikic, som dansar i Halmstad sedan i januari. 

Metoden Dans för Hälsa baseras på resultatet från en långvarig studie vid Universitetssjukvårdens Forskningscentrum i Örebro, ledd av fysioterapeuten Anna Duberg, som är doktor i Hälsovetenskap.

Från logik, struktur och värdering går vi direkt till upplevelse av kroppen.

Studien inleddes 2008, omfattar totalt 301 flickor och visar goda resultat. Dansprojektet har implementerats i Karlskoga, Örebro, Jönköping, Malmö, Haparanda och Boden. Halmstad startade i januari och övriga kommuner i Halland står på tur. I Sörmland och Göteborg och Storuman är projekten på gång att starta.

– 65 procent av deltagarna i dansgrupp ökade och stärkte sin självuppskattade hälsa, jämfört med 32 procent i kontrollgrupp, säger Anna Duberg, som även ser en minskning av kroppsliga och emotionella besvär hos de flickor som deltagit i dansgruppen.

– När vi är i dans blir vi väldigt medvetna om rörelsen och vi går ifrån våra negativa tankesnurror, som vi lätt hamnar i. Den energin som vilar i att vara i nuet, att bara göra utan att värdera, den är väldigt häftig och läkande i sig, förklarar Anna Duberg.

Dansen blir ett fiffigt sätt att arbeta med psykisk ohälsa.

Inom Elevhälsan ökar nu efterfrågan på dansen som ett komplement till annan behandling mot psykisk ohälsa.