Merkels nye minister fortsätter utmana sin kansler

1:45 min

Tysklands nye inrikesminister Horst Seehofer vill förlänga gränskontrollerna inom Schengenområdet på obestämd tid. Så länge EU:s yttre gränser inte är skyddade måste vi själva skydda människorna här med egna gränskontroller, säger den tyske inrikesministern.

De tillfälliga gränskontrollerna som infördes hösten 2015 och som också gäller i Österrike, Danmark, Norge och Sverige ska egentligen avskaffas i maj.

Men den tyske inrikesministern Horst Seehofer vill behålla kontrollerna på obestämd tid, och han vill utvidga dem genom att bemanna fler övergångar utmed gränsen till Österrike.

I flera intervjuer de gångna dagarna hävdar Seehofer att förutsättningarna för att återgå till ett helt gränsfritt Schengen saknas.

Horst Seehofer tror inte att det är möjligt att upprätta en effektiv bevakning av EU:s yttre gränser under överskådlig tid.

Seehofer vill också skynda på avvisningar av personer som inte beviljas uppehållstillstånd i Tyskland. Han aviserar ytterligare resurser till ansvariga myndigheter och hårdare press på länder som inte samarbetar om att ta tillbaka sina medborgare.

Oppositionen kritiserar den nytillträdde inrikesministern för en kraftfull retorik som inte är förankrad i verkligheten, och menar att Horst Seehofer från de bayerska kristdemokraterna CSU framför allt motiveras av det förestående delstatsvalet i Bayern i höst.

Efter en svidande tillbakagång i det nationella parlamentsvalet den gångna hösten, befarar CSU att deras egen majoritet i det bayerska delstatsparlamentet hotas av invandringskritiska Alternativ för Tysklands framgångar.

Det ses också som en förklaring till andra omstridda uttalanden strax efter hans tillträde förra veckan, då han bland annat förklarade att islam inte hör hemma i Tyskland.

Det tillbakavisades genast av förbundskanslern, men bekräftade samtidigt att Angela Merkels vassaste kritiker inom den egna partiunionen inte bryr sig om husfriden i Berlin så länge AfD utmanar hans partis särställning i Bayern.