Sarkozy frihetsberövad efter förhör om Libyenpengar

1:49 min

I Frankrike har nyheten att den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy har frihetsberövats i samband med polisförhör väcker stor uppmärksamhet. Det är första gången som Sarkozy förhörs i den här affären, som handlar om misstänkt olaglig finansiering från Libyen av presidentvalskampanjen 2007.

Nyheten att Nicolas Sarkozy frihetsberövats i samband med polisförhör är spektakulärt och förödmjukande för den tidigare presidenten.

Utredningen har pågått under fem års tid och det är första gången som Sarkozy förhörs i ärendet. Men under åren har flera personer trätt fram och talat om relationerna mellan Sarkozy och Libyens tidigare ledare Khadaffi. En mellanhand har berättat i polisförhör och för media att han vid ett tillfälle förde en väska med motsvarande 50 miljoner kronor kontant från Tripoli till Paris.

Den franska nättidningen Mediapart publicerar i dag dokument som visar att Khadaffis regim bidrog med motsvarande 500 miljoner kronor till Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Sarkozy vann valet och var Frankrikes president fram till 2012.

När han fick frågor i tv om kontantbetalningen i presidentvalskampanjen inför förra årets val, där han till en början var kandidat blev han rasande. 

– Det är ovärdigt att ställa en sån fråga om ett påstående från en person som suttit i fängelse, svarade Sarkozy då.

Nicolas Sarkozy har tidigare förhörts i andra rättsliga finansieringsärenden, bland annat då hans parti misstänktes ha använt falska fakturor för att finansiera presidentvalskampanjen 2012. Han har dock hittills aldrig blivit dömd.

I dag har hans parti Republikanerna uttryckt sitt fulla stöd för sin tidigare partiledare. Frihetsberövandet kan vara i maximalt 48 timmar.