Handlingen i Rigoletto

Hertigen av Mantua tillhör samhällets absoluta toppskikt, samtidigt som han har nära relationer till kriminella kretsar. Han lever ett liv i lyx och överflöd. Han utnyttjar andra människor för att tillfredsställa minsta önskning och han avverkar kvinnor på löpande band. Till sina depraverade fester har hertigen anställt Rigoletto som narr för att han ska skymfa människor som protesterar mot hertigens cyniska inställning.

Efter ett misslyckat försök att förföra hustrun till en av gästerna kastar sig hertigen istället över en ung kvinna, dottern till greve Monterone. När Monterone inser att hans dotter håller på att bli våldtagen smädar Rigoletto den förtvivlade fadern. Monterone förbannar både hertigen och Rigoletto.

Rigoletto råkar på yrkesmördaren Sparafucile. Denne erbjuder honom sina tjänster, men Rigoletto avvisar honom.

Rigoletto kommer hem. I källaren har han allt som betyder något för honom: Dottern Gilda och alla minnen av Giovanna, Rigolettos avlidna hustru, Gildas mamma. Rigoletto håller Gilda inspärrad för att skydda henne från världens ondska, de bor i avskildhet med den döda moderns vålnad. 

Vad Rigoletto inte vet är att hertigen har fått nys om den unga kvinnan. När Rigoletto är hemifrån är det en lätt sak för hertigen att förföra den oskyldiga flickan. De avbryts, men Gilda drömmer om att hertigen, som hon tror är en ung fattig student, ska befria henne från faderns fängelse och ta henne ut i livet. Istället kidnappas Gilda av Rigolettos kollegor som också har upptäckt henne och som tror att hon är Rigolettos älskarinna.

Paus

När hertigen kommer tillbaka inser han att Gilda är borta. Hans vänner berättar för honom att de fört bort henne och de ger honom Gilda som gåva. Under tiden som hertigen kastar sig över Gilda, letar Rigoletto desperat efter henne. När det går upp för honom att dottern är i hertigens klor faller hans värld samman.  

Gilda tror att hertigen älskar henne. Rigoletto vill hämnas hertigen och stämmer träff med honom en sen natt på en parkeringsplats där yrkesmördaren Sparafucile håller till. Sparafucile lockar hertigen med en prostituerad, Maddalena, vars känslor hertigen hänsynslöst njuter av att leka med. Rigoletto låter Gilda bevittna det hela för att befria henne från förälskelsen i hertigen.

Rigoletto ger Sparafucile i uppdrag att mörda hertigen. När Gilda förstår detta bestämmer hon sig för att erbjuda sig som offer i stället för hertigen. Sparafucile griper belåtet möjligheten att både få pengar från Rigoletto och samtidigt slippa mörda den inflytelserike hertigen.

För Rigoletto slutar det med att han har sin döda dotter i armarna. Hans förvrängda försök att skydda henne från världen har förstört hennes liv och lett till hennes död. Nu får han leva ensam och med konsekvenserna av sina handlingar – och med minnena från de båda döda kvinnorna i sitt liv.

Ur Malmö Operas programhäfte