Sverige används som skräckexempel i Ungern

2:46 min

Inför valet i Ungern lyfter regeringspartiet Fidesz upp migrationsfrågan som den allra viktigaste. Och de senaste veckorna har flera intervjuer med personer som utger sig för att vara svensk-ungrare lyft fram Sverige som ett avskräckande exempel i frågan.

Under rubriken "exklusiv intervju" visade ungersk statskontrollerad tv i förra veckan ännu en intervju med en person som utger sig för att vara en svensk-ungrare som fått nog av Sveriges migrationspolitik.

– Jag och min fru kan utan problem promenera i Budapest men här i Göteborg finns det platser som vi inte vågar gå till sig, säger mannen i intervjun.

Han fortsätter och menar att i Sverige pratar man inte om de problem som finns kring migrationsfrågan, inte som i Ungern där man tydligt tagit ställning emot migranterna.

Några dagar innan den här intervjun sändes på en tv-kanal som når hela befolkningen, publicerades en annan intervju med en kvinna som flyttat tillbaka till Ungern för att hon sade sig inte känna sig trygg i Sverige.

Inslagen har fått stort genomslag i Ungern.

– Jag såg på tv en man som bott i Sverige sedan 70-talet och han sa det blivit dåligt på grund av invandringen, svarar Laszló när jag frågar vilka medier han följer inför valet den 8 april.

Det här sortens publiceringar är en del av regeringens kampanj, det säger Daniel Rényi som är journalist på den oberoende mediesajten 444.hu.

Förut var det Norge som kritiserades men nu för tiden är det oftare länder som Sverige och Tyskland.

– Den ungerska regeringen menar att vi närmar oss slutet på det Europa som vi nu har, och att Sverige är ett exempel på det, säger Daniel Rényi.

Daniel Rényi oroar sig för vad nästa steg blir i anti-migrationspolitiken i Ungern, om Orbanregeringen får förnyat mandat av väljarna.

Sedan valet för fyra år sedan har medieklimatet i Ungern polariserats ytterligare. Medier har köpts av personer som står regeringen nära och kritikerna menar att redaktionerna nu för fram Orbanregeringens agenda.

Ungern är ett av de länder som i internationella mätningar visar på lågt förtroende för medierna, något som bekräftas av dem jag talar med.

– Vi ungrare har lärt oss läsa mellan raderna, säger Szabolcs, som ändå tycker att mediesituationen är mer rättvis nu när regeringen också har tidningar och tv-kanaler som för fram deras åsikter.