Ryssland ändrar artikel om nervgiftet

2:08 min

Den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti publicerade en intervju med en av de ryska skaparna av nervgiftet Novitjok. Men efter ett dygn rättades artikeln – nu refererar de till giftet som ett brittiskt påhitt. Helt i linje med den officiella ryska versionen.

Den exklusiva intervjun med professor Leonid Rink publicerades av den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti i går. I inledningen av artikeln ställdes frågan: "Hade ni något att göra med skapandet av Novitjok?"

Rink svarar att det var grunden för hans doktorsavhandling. Han arbetade över 20 år med nervgiftet, som han kallar för Novitjok 5, eftersom det innehöll flera kemiska substanser. Novitjok betyder nybörjare.

Professorn säger i den första artikeln, som Ria Novosti publicerade, att Sovjetunionen utvecklade Novitjok i staden Shisjanije i ett hemligt militärt projekt så som det var på 70-talet, i en för allmänheten förbjuden stad.

Men i dag har Ria Novosti korrigerat sin ursprungliga artikel. Nu får Rink frågan: "Hade ni något att göra med skapandet av det som brittiska myndigheter kallar Novitjok?"

Där finns också ett nytt stycke i artikeln, som låter precis som UD:s talesperson, om att varken Sovjet eller Ryssland utvecklat något som kallas Novitjok. Istället fanns en rad andra kemiska vapen, men alla förstördes, enligt avtal, när Sovjetunionen upplöstes.

Men tidningen the Guardian har tidigare intervjuat en av dem som var med och kartlade de sovjetiska kemiska vapnen och som arbetade för OPCW, organisationen för förbud för kemiska vapen.

Hamish de Bretton-Gordon säger till tidningen att uppgifterna om att nervgiftet Novitjok kom från Ryssland, i en rapport till Organisationen för förbud av kemiska vapen för flera år sedan.

Professor Rink säger i båda versionerna av den exklusiva intervjun att han är säker på att Ryssland inte låg bakom nervgiftsattacken, för i så fall hade både Sergej Skripal och hans dotter Julia varit döda nu.

Den undersökning som OPCW inlett i Salisbury om nervgiftsattacken beräknas ta flera veckor.