"Tänker inte vidta stridsåtgärder i dagsläget"

1:51 min

Nästa drag i den infekterade, fackliga hamnkonflikten gjordes av Hamnarbetarförbundet vid en pressträff på onsdagen.

– Svenska hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse ställer sig bakom att underteckna ett likalydande kollektivavtal med fredsplikt med Sveriges hamnar gällande alla våra avdelningar, säger Erik Helgesson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse. 

Dessutom ställer sig styrelsen bakom att gå in i ett samarbetsavtal med Transportarbetarförbundet, där de tillsammans ska "uppträda som en förhandlingskartell" gentemot arbetsgivarsidan. Beskedet kommer efter att förbundet haft samtal med LO och det andra facket i hamnarna, Transportarbetarförbundet.

Erik Helgesson på Hamnarbetarförbundet kommenterar även den utestängning som arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar utfört mot förbundet, som har lett till att medlemmarna stängs ute från mycket av det fackliga arbetet i hamnarna.

– Sveriges hamnars agerande är en provokation. Den syftar till att få till en reaktion, möjligtvis för att ha en konfliktsituation för att rama in regeringens utredning om inskränkningar i strejkrätten, säger han och tillägger:

– I dagsläget tänker vi inte vidta några stridsåtgärder. Det finns ingen anledning att låta motparten bestämma hur och när vi slåss för att bli en fullvärdig avtalspart i den här branschen.

Den segdragna striden mellan arbetsgivaren, Transportarbetarförbundet och Hamnarbetarförbundet har pågått sedan april 2016. Det hela bottnar i att arbetsgivaren APM terminals har ett kollektivavtal med Transport, men inte med Hamnarbetarförbundet.

Konflikten mellan fackförbunden och arbetsgivaren har lett till strejker, varsel, fackliga blockader och lockouter från arbetsgivaren.