Löfven om tillsättningen av Selmayr: Vi förutsätter att allt skötts som det ska

0:58 min

Efter lång tystnad från de allra flesta av EU:s medlemsländer om den mycket kritiserade tillsättningen inom EU-kommissionen av kommissionens nye generalsekreterare, Martin Selmayr, så kom frågan upp i dag av vänsterpartisten Jonas Sjöstedt i EU-nämnden i dag.

Tillsättningen finns inte på dagordningen för EU-toppmötet som inleds i morgon, men Sjöstedt ville ändå veta vad statsministern tycker om den kritiserade tillsättningen.

– Om länderna gör det, kommer Sverige inta någon ståndpunkt. Han har ju fått kraftig kritik, både för sin auktoritära ledarstil och för det kuppartade sätt som tillsättningen skedde på i EU-kommissionen, säger Jonas Sjöstedt.

Så här sa statsminister Stefan Löfven om uppgifterna på dagens EU-nämnd.

– Vi har inga signaler på att någon utnämningsfråga skulle komma upp. Vi förutsätter naturligtvis att allt skötts som det ska skötas, sa Löfven.

Det var en nederländare som tidigare hade jobbet men som uppges ha slutat, eller tvingats sluta när Selmayr utsågs. Medlemsländerna har varit mycket tysta under den kritikstorm som rått men nu finns det uppgifter om att Nederländernas premiärminister Mark Rutte ska ta upp den kritiserade tillsättningen på EU-toppmötet.