Valfusk belagt i Ryssland

2:26 min

Enligt det officiella valresultatet i ryska presidentvalet röstade mer än 56 miljoner ryssar på Vladimir Putin och valdeltagandet var över 67 procent. Men resultatet ifrågasätts från flera håll. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och kommunistpartiets Pavel Grudinin är eniga i sin kritik om att valet var fuskartat.

– Tyvärr har det visat sig att Navalnyj har rätt, en person har kunnat rösta två eller tre gånger och vi har exempel från Moskva län. Valet var inte hederligt, säger Pavel Grudinin, på en presskonferens efter valet.

Att rösta mer en än gång har möjliggjorts av ett nytt system där du inte behöver rösta på din registrerade adress, utan kan göra det digitalt. Nyhetsbyrån Reuters reportrar testade att rösta via nätet och kunde sedan rösta en gång till fysiskt på sin hemort.

Det handlar om sex miljoner röster, som kommit digitalt och som ifrågasätts av såväl valobservatörer som oppositionen.

Reuters hade tolv av sina reportrar placerade i olika vallokaler. Flera av dem var i flera orter på annekterade Krimhalvön och andra i ryska orter som Kemerova och Zelenogorsk. De räknade antal röstande och särskilt i Simferopol var skillnaden stor mellan antal röstande, som Reuters räknade och det antal som de lokala valförrättarna registrerade.

I en del fall var det mer än dubbelt så många röstande, som registrerats mot det antal reportern räknade. De såg själva personer, som röstade mer än en gång och konfronterade dem, men fick undvikande svar. 

Aleksej Navalnyj hade över 30 000 valobservatörer utsända, de var också i Tjetjenien, som alltid brukar registrera över 90 procent röstande och med över 90 procent röster för Vladimir Putin. Navalnyj jämförde två närliggande vallokaler i Groznij.

I en fanns en observatör, som räknade valdeltagandet till dryga 30 procent, i grannlokalen fanns ingen observatör och där noterades officiella resultatet över 90 procent röstande.

Särskilt i vallokaler med anknytning till statligt anställda har höga siffror noterades både för Putin och antalet röstande. Navalnyj hävdar att Kreml med hot om avsked, sänkta löner eller indragna studieförmåner tvingat ut alla dem som är beroende av staten.
 Navalnyj noterar också en annan oförklarlig skillnad i årets val jämfört med 2012.

– Vladimir Vladimirovitj Putin, varför har ni ätit upp några miljoner människor. Jag skämtar inte, 2012 registrerades 110 miljoner röstberättigade. Sen dess har 1,8 miljoner tillkommit från Krim och 600 000 nya har blivit medborgare. Dessutom sägs nativiteten öka. Men i år var det bara 109 röstberättigade, säger Navalnyj och hävdar att detta är ytterligare ett sätt att få upp procentsatsen för valdeltagande.