Boris Johnson: Putin kan använda fotbolls-VM som Hitler

1:51 min

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson har åter igen hamnat i blåsväder på grund av något han sagt. Den här gången för att han varnat för att den ryske presidenten Vladimir Putin skulle kunna använda fotbolls-VM i Ryssland i sommar på samma sätt som Hitler gjorde med OS 1936.

– Ja, jag tycker att jämförelsen med OS 1936 verkligen stämmer, säger den brittiske utrikesministern Boris Johnson. Att tänka sig att Putin ska få glorifiera i samband med det här sportevenemanget framkallar illamående, säger han.

Uttalandet gjordes i går när Johnson frågades ut i utrikesutskottet i parlamentet. Labourledamoten Ian Austin var först med jämförelsen med OS 1936, men Boris Johnson höll genast med.

I dag kom svaret från Moskva.

"Ett avskyvärt uttalande, ovärdigt en utrikesminister", sade en talesperson för Kreml.

Relationen mellan Ryssland och Storbritannien är sämre än på mycket länge efter mordförsöket på den ryske före detta dubbelagenten Sergei Skripal i den engelska staden Salisbury för några veckor sedan.

Regeringen i London anser att den ryska staten låg bakom mordförsöket. Respektive regering har kastat ut 23 diplomater från den andra sidan.

Dessutom pågår det både ett informationskrig och en pajkastning mellan London och Moskva. I den är Boris Johnsons uttalande det hårdaste hittills.