Ukrainsk politiker gripen

1:07 min

I Kiev har kända före detta flygvapenpiloten Nadja Savtjenko gripits i parlamentet. Det skedde direkt efter att en majoritet röstat för att ta ifrån hennes immunitet som riksdagsledamot.

– Iklädd svart skinnjacka med pälskrage lyssnade den kortsnaggade helikopterpiloten Nadja Savtjenko på polisen, som läste upp häktningsordern.

Det skedde kort efter att ledamöterna i ukrainska parlamentet Radan röstat för att ta bort Savtjenkos parlamentariska immunitet.

Helikopterpiloten höll upp sin hjältemedalj i parlamentet. Men hennes stjärnstatus har falnat sedan hon släpptes från rysk fångenskap. Hon har kritiserat president och regering, velat byta Krim mot Donbass för att få slut på kriget och på egen hand åkt och samtalat med utbrytarna i Donbass.

Men nu anklagas hon för att ha planerat en kupp, ett terrorattentat mot parlamentet, en plan så spektakulär att den låter som en actionfilm. Med granatkastare och automatvapen skulle officer Savtjenko spränga byggnaden och döda alla därinne, enligt riksåklagaren Jurij Lutsenko.

Savtjenko förnekar våldsanklagelserna, men säger att det behövs en kupp för att bli av med dagens värdelösa makthavare.