När konsten förklarar vetenskapen

4:03 min

Hur kompenserar människan för klimatförändringarna? Det är temat för den nya utställningen "The weather war" på Skissernas museum i Lund. Konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström undersöker genom filmer, skulpturer och olika projekt hur människan kämpar för att ta kontroll över vädrets makter.

På utställningen visas bland annat uppfinnaren Vladimir Pudovs stora maskin som skapades för att flytta på tornados, och som konstnärerna också testat i USA.

– Under tiden vi var där kom det ingen tornade, det tyder ju på att maskinen skulle kunna ha en viss effekt, berättar Lars Bergström.

I rummet bredvid redovisar konstnärerna hur de själva försökt stoppa Kebnekaises glaciärtopp från att smälta genom att täcka den med en presenning under sommaren och skydda den från solen.

I verket torkan, "The drought", berättar man om behovet av avsaltningsanläggningar. Med sjunkande grundvattennivåer och när saltvatten tränger in behövs anläggningar som producerar nytt sötvatten. På en molekylär skulptur har bilder från en spansk anläggning projicerats. 

– Här har konsten och vetenskapen utvecklats tillsammans, som ett visualiseringsinstrument för komplexa frågeställningar, säger Mats Bigert.

Han tycker att konsten kan hjälpa vetenskapen att visualisera samband och göra det enklare att ta till sig klimatförändringar.