MP om "tiggeriförbud": En hjärtlös politik

3:06 min

Frågan om tiggeriet på gator och torg i Eskilstuna fortsätter att diskuteras politiskt. På torsdagen fattade Stadsbyggnadsnämnden beslut i frågan.

Nämnden sa ja till kommunstyrelsens förslag att ändra de lokala ordningsföreskrifterna som bland annat innebär att det krävs ett tillstånd för att samla in pengar på offentlig plats som ett led i att stoppa tiggeriet.

– Vi är starkt kritiska till det förslaget för att det löser inga problem. Människor som måste be om pengar för sin försörjning gör ju det för att de är fattiga och att man förbjuder dem att göra det gör dem inte mindre fattiga. Det är en inhuman politik som är ogenomtänkt, säger Linus Lakso, (MP), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden och riksdagskandidat. 

Stadsbyggnadsnämnden är en av de nämnder som är remissinstanser som ska yttra sig över förslaget från den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Polisen och Stadsmissionen är andra instanser som yttrar sig. 

Lunis Lakso (MP) tror inte att tiggare kommer att försvinna från Eskilstunas gator om majoritetens förslag går igenom senare.

– Nej, tyvärr tror jag att problemet kommer att finnas en bra tid framöver. Dels är det helt oklart om det ens är tillåtet att införa ett sånt här förbud. I Vellinge gick ju länsstyrelsen in och avslog ett sådant förslag.

Linus Lakso, (MP), menar också att det är oklart vad det betyder för ideella föreningar, som exempelvis hjälporganisationer som frågar efter pengar för välgörande ändamål.

Kommunstyrelsen ordförande Jimmy Jansson (S), har tidigare sagt till P4 Sörmland att man vill försöka styra mot en utveckling som är önskvärd, snarare än en utveckling där man ser att människor riskerar att dras in i kriminalitet och fara illa.