EU kallar hem sin ambassadör från Ryssland

0:24 min

Efter nervgiftsattacken mot en rysk dubbelagent i Salisbury i Storbritannien i början av mars kallar nu EU tillbaka unionens ambassadör för konsultationer.

– Det är full enighet om stödet till Storbritannien och att vi ska göra något. Nu blev det beslutat att vi tar hem EU:s ambassadör i Moskva en månad för konsultation. Därutöver kommer utrikesministrarna att diskutera om det finns andra åtgärder vi kan vidta också, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Efter en lång diskussion på torsdagskvällen kunde EU-ledarna enas om ett uttalande om nervgasattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. De sluter upp bakom Storbritanniens bedömning att det är högst sannolikt Ryssland som är ansvarig. Attacken fördöms i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgas anses utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

Formuleringarna är en skärpning jämfört med vad EU:s utrikesministrar enades om i måndags. Skärpningen kom till efter att den brittiska premiärministern Theresa May för EU-ledarna beskrivit hur allvarligt hon ser på situationen.

– Ryssland har utfört en skamlös och hänsynslös attack mot Storbritannien, genom mordförsök på två personer i Salisbury, sade May till journalister på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

– Den här händelsen är en del i ett mönster av ryska aggressioner mot Europa.

Statsminister Stefan Löfven vill liksom britterna att Ryssland svarar på hur det kommer sig att nervgas producerad av Sovjetunionen, och som övertagits av Ryssland, kan användas i ett mordförsök i Storbritannien.

– Det svaret har vi inte fått. Däremot tyder allt på att det är Ryssland. Vi delar Storbritanniens bedömning, vi delar ilskan, sade statsministern.

Flera medlemsstater överväger att följa Storbritannien och utvisa ryska diplomater. På frågan om även Sverige kan komma att ta hem diplomater från Moskva, svarar Löfven:

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till Storbritannien och att något måste göras för att markera mot Ryssland.